Thursday, February 10, 2011

Uniknya Matematik

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamu'alaikum wbt...


Hehe.. hari ni saya nak kongsi sesuatu yang menarik dengan pembaca tentang Matematik. Biasanya, bila dengar perkataan Matematik, kita selalu terbayang nombor dan pengiraan kan. Tahu tak di sebalik nombor-nombor yang kita kira tu, ada sesuatu di situ. Jom3. kita tengok, apa yang unik dengan matematik ni.

Cuba kira sama-sama :

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Bijak kan?

Dan cuba tengok pula pada kiraan di bawah:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=123456789 87654321

Menarik tak? Cuba tengok yang ni pulak..

Kita lihat dari sudut matematik..

Dalam hidup kita, apa yang bernilai 100%?

Di sini ada sedikit formula untuk membantu kita menyelesaikan soalan.

Andaikan jika

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Diwakili oleh nombor

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

Jadi:

H-A-R-D-W-O- R- K bernilai

8+1+18+4+23 + 15+18+11 = 98%

Dan:

K-N-O-W-L-E- D-G-E bernilai

11+14+15+23+ 12+5+4+7+ 5 = 96%

Tetapi:

A-T-T-I-T-U- D-E bernilai

1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%

Kemudian:

L-O-V-E- O-F-G-O-D bernilai

12+15+22+5+15+ 6+7+15+4 = 101%

Kesimpulannya di sini:

Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will get you there, It’s the Love of God that will put you over the top!
 
Faham kan?

Dan.. ini pun menarik juga..

L-O-V-E bernilai 54%

dan

F-R-I-E-N-D-S-H-I-P bernilai 108%

Nampak sesuatu tak?

Yezza.. Nilai Friendship 2x ganda lebih besar daripada nilai Love.

Fikir-fikirkanlah ok? (^___^)

Eh jap.. Kenapa yang dikira cuma perkataan Bahasa Inggeris?

Sebab.. susah sangat nak cari perkataan BM yang menepati nilai yang dicari. Hehe..  Selamat mengira!!

Wassalam..

2 comments:

  1. Blognya theme bagus. Follow balik ya di blog saya

    Kira Sauce

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...