Friday, February 14, 2014

Cinta Itu..

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamu'alaikum wbt..

Hai, bertemu lagi kita di sini. Alhamdulillah.. ^_^

Hari ini, betapa ramai yang menghiasi dinding muka buku mereka dengan ucapan Happy Valentine's Day. Namun, tak kurang juga mereka yang mengingatkan kita bahawa tiada hari Valentine dalam Islam. Alhamdulillah.. masih ramai yang meletakkan agama dalam hatinya, mengutamakan agama dalam cinta dan mengingatkan orang lain tentang apa yang dianjurkan oleh agama kita.

Cinta.. mengapa menunggu hari tertentu untuk mengungkap cinta? Jika benar cinta.. ia bukan jatuh pada hari itu. Cinta adalah perasaan anugerah Allah yang sudah pasti ada dalam hati setiap manusia. Cinta itu sentiasa ada. Bukan untuk sehari.

Tolong.. jangan sempitkan fikiran kita dengan perasaan cinta. Apa yang kalian fikirkan ketika saya berbicara tentang cinta di perenggan atas tadi? Bukankah cinta itu luas pengertiannnya. Cinta pada manusia, haiwan, alam, segala makhluk Allah dan cinta yang paling utama ialah cinta pada Pencipta sekalian alam yang kita cintai, iaitu ALLAH SWT.

Namun manusia.. tak tahu itu fitrah atau apa, seringkali mengutamakan cinta kepada dunia melebihi cinta kepada Pencipta Dunia. Juga melebih-lebihkan cinta kepada kehidupan duniawi berbanding ukhrawi. Apakah itu cinta? Atau nafsu?

Mari kita lihat pengertian cinta dalam Islam.

Kata cinta dalam Al Qur’an disebut Hubb (mahabbah) dan Wudda (mawaddah), keduanya memiliki erti yang sama yaitu menyukai, senang, menyayangi. Sebagaimana dalam surah Ali Imran (14) :
“Dijadikan indah dalam pandangan manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik (syurga).”
Dalam ayat ini Hubb adalah suatu naluri yang dimiliki setiap manusia tanpa kecuali baik manusia beriman mahupun manusia durjana.

Dalam Al- Quran, cinta memiliki 8 jenis iaitu :

1. Cinta Mawaddah

Cinta mengebu-gebu, membara dan menyayangi. Orang yang memiliki cinta jenis Mawaddah, mahu selalu berduaan, enggan berpisah dan selalu ingin memuaskan dahaga cintanya. Ia ingin memonopoli cintanya, dan hampir tak biasa berfikiran lain.

2. Cinta Rahmah

Cinta yang penuh kasih sayang, lembut, sanggup berkorban, dan melindungi. Orang yang memiliki cinta jenis Rahmah ini lebih memerhatikan orang yang dicintainya berbanding diri sendiri. Baginya yang penting adalah kebahagiaan sang kekasih meskipun harus menderita. Ia sangat maklum kekurangan kekasihnya dan selalu memaafkan kesalahan kekasihnya. Termasuk dalam cinta Rahmah adalah cinta antara orang yang bertalian darah, terutama cinta orang tua terhadap anaknya, dan sebaliknya. Dari itu maka dalam Al- Quran , kerabat disebut al arham, dzawi al arham, yakni orang-orang yang memiliki hubungan kasih sayang secara fitrah, yang berasal dari garba kasih sayang ibu, disebut rahim (dari kata rahmah). Sejak janin seorang anak sudah diliputi oleh suasana psikologi kasih sayang dalam satu ruang yang disebut rahim. Cinta suami isteri juga termasuk dalam cinta rahmah.

3. Cinta Mail

Cinta yang untuk sementara sangat membara, sehingga tidak mempedulikan hal-hal lain, cenderung kurang diperhatikan. Cinta jenis Mail ini dalam al Qur’an disebut dalam konteks orang poligami di mana ketika sedang jatuh cinta kepada yang muda (an tamilu kulla al mail), cenderung mengabaikan yang lama.

4. Cinta Syaghaf. 

Cinta yang sangat mendalam, alami, kerinduan dan memabukkan. Orang yang diserang cinta jenis syaghaf (qad syaghafaha hubba) biasanya seperti orang gila, lupa diri dan hampir-hampir tidak menyedari apa yang dilakukan. Al- Quran menggunakan terma Syaghaf ketika mengisahkan bagaimana cinta Zulaikha, isteri pembesar Mesir kepada Nabi Yusuf.

5. Cinta Ra’fah

Rasa kasih yang dalam hingga mengalahkan norma-norma kebenaran, misalnya kasihan kepada anak sehingga tidak tegas membangunkannya untuk solat, membelanya meskipun salah. Al- Quran menyebut terma ini ketika mengingatkan agar janganlah cinta Ra`fah menyebabkan orang tidak menegakkan hukum Allah, dalam hal ini khusus hukuman bagi penzina (Q/24:2).
“Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat; dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukum ugama Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat; dan hendaklah disaksikan hukuman siksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman”.
6. Cinta Shobwah

Cinta buta, cinta yang mendorong perilaku penyimpang tanpa sanggup mengelak. Al- Quran menyebut terma ni ketika mengisahkan bagaimana Nabi Yusuf berdoa agar dipisahkan dengan Zulaikha yang setiap hari menggodanya (mohon dimasukkan penjara saja), sebab jika tidak, lama kelamaan Yusuf tergelincir juga dalam perbuatan hina, wa illa tashrif `anni kaidahunna ashbu ilaihinna wa akun min al jahilin (Q/12:33).
Yusuf (merayu kehadrat Allah Taala dengan) berkata: “Wahai Tuhanku! Aku lebih suka kepada penjara dari apa yang perempuan-perempuan itu ajak aku kepadanya. Dan jika Engkau tidak menjauhkan daripadaku tipu daya mereka, mungkin aku akan cenderung kepada mereka, dan aku menjadi dari orang-orang yang tidak mengamalkan ilmunya”.
7. Cinta Syauq (rindu)

Terma ini bukan dari Al -Quran tetapi dari hadis yang menafsirkan Al-Quran. Dalam surah Al `Ankabut ayat 5 dikatakan bahawa barangsiapa rindu berjumpa Allah pasti waktunya akan tiba. Kalimat kerinduan ini kemudian diungkapkan dalam doa ma’tsur dari hadis riwayat Ahmad; Wa as’aluka ladzzata an nadzori ila wajhika wa as syauqa ila liqa’ika, aku mohon dapat merasakan nikmatnya memandang wajah Mu dan nikmatnya kerinduan untuk berjumpa dengan Mu.

Menurut Ibn al Qayyim al Jauzi dalam kitab Raudlat al Muhibbin wa Nuzhat al Musytaqin, Syauq (rindu) adalah pengembaraan hati kepada sang kekasih (safar al qalb ila al mahbub), dan kobaran cinta yang apinya berada di dalam hati sang pencinta, hurqat al mahabbah wa iltihab naruha fi qalb al muhibbi.

8. Cinta Kulfah

Perasaan cinta yang disertai kesedaran mendidik kepada hal-hal yang positif walaupun sulit, seperti orang tua yang menyuruh anaknya menyapu, membersihkan kamar sendiri, meski ada pembantu. Jenis cinta ini disebut A-l Qur’an ketika menyatakan bahwa Allah tidak membebani seseorang kecuali sesuai dengan kemampuannya, La yukallifullah nafsan illa wus`aha (Q/2:286).

(Rujukan : kitab Raudlat al Muhibbin wa Nuzhat al Musytaqin dan taksir Al-Quran.)

Begitu luas makna cinta bukan? Sebahagian entri ini saya petik daripada blog lain. Klik sini. Jadi, jom baca dan hayati perkongsian tersebut. Moga ada manfaatnya. Moga kita semakin faham apa erti cinta menurut pandangan Islam. Selamat membaca. Sebelum mengundur diri, saya sertakan hadith ini sebagai bingkisan terakhir.

Rasulullah SAW bersabda:

"Tiga golongan yang akan merasakan manisnya iman iaitu: golongan yang mencintai Allah dan Rasul-Nya lebih dari apapun, golongan yang tidak mencintai orang lain melainkan hanya kerana Allah, dan golongan yang tidak kembali kepada kekufuran sebagaimana ia tidak ingin dilemparkan ke dalam api neraka."

(HR. Al Bukhari dan Muslim, At-Tirmidzi & An-Nasa’i)

Wallahu a'lam. Ma'assalamah wa ilalliqa'.

Wassalam..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...