Saturday, May 26, 2012

Allah Pemberi Rezeki

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamu'alaikum wbt..

Pagi ini, suria memancar terang. Terdengar burung2 berkicau riang. Langit cerah diselaputi awan. Ayam2 mengais rezeki, kucing2 berlari dan bergurau sesama sendiri, dedaunan pohon melambai2.. Subhanallah, indahnya ciptaanMu ya Allah. Tak terungkap dengan kata2. Mana mungkin kami dapat melihat semua ini, jika bukan kerana KuasaMu yang Maha Agung. Alhamdulillah.. 

Kasih sayang Allah mengatasi segala-galanya. Tapi, kita, hambaNya yang selalu lupa untuk bersyukur. Sungguh, Allah Maha Pengasih. Tak dibiarkan kita hidup melara walaupun hakikatnya, dosa melebihi pahala. 
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.: Nabi S.A.W bersabda, Ketika Allah menciptakan makhlukNya, Dia menulis di dalam KitabNya di atas ArasyNya dan Dia menisbahkan kepada diriNya sendiri:  "Sesungguhnya kasihKu melampaui murkaKu"
Kerana kasihNya, Allah sentiasa memberi rezeki utk hambaNya. Seringkali kita mendengar manusia mengeluh.. "Tak ada rezeki la arini.." Sewajarnya kita sedar, rezeki Allah ada di mana2. Mungkin kalimat 'tak ada rezeki' itu harus digantikan dengan kalimat2 lain yang lebih sesuai, seperti "Mungkin rezeki aku kat tempat lain". Ayat seperti itu lebih menunjukkan keyakinan kita akan kuasa Allah sebagai pemberi rezeki.
Dalam sebuah syair disebut, "Maha Suci Allah yang memberi rezeki kepada hambaNya dan seorang pun dia tidak lupa."
Ingin saya berkongsi satu cerita..

Di zaman Nabi Allah Sulaiman, berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu, lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus.

Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: "Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan yang cukup untuk kamu."

Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku."

Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: "Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"

Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan."

Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong."

Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas, kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut di dalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan.

Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku! Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah." 

Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apa pun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku.

Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa."

***
Nampak? Sedangkan semut yang kecil itu yakin pada kuasa Allah sebagai pemberi rezeki. Mengapa tidak kita? Hamba Allah paling istimewa, dianugerahkan akal untuk menilai dan menghayati. Apakah kamu masih tidak mahu bersyukur?
 
Firman Allah SWT :

Oleh itu, makanlah (wahai orang-orang yang beriman) dari apa yang telah dikurniakan Allah kepada kamu dari benda-benda yang halal lagi baik dan bersyukurlah akan nikmat Allah, jika benar kamu hanya menyembahNya semata-mata. (An-Nahl : 114)

Dan Dialah yang menghidupkan kamu, kemudian Dia mematikan kamu, kemudian Dia menghidupkan kamu semula. Sesungguhnya manusia sangatlah tidak bersyukur. (Al-Hajj : 66)

Bagaimana untuk bersyukur atas rezeki yang Allah SWT berikan? Tepuk dada, tanya iman.


Wallahu a'lam.. :)

Wassalam..

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...